sunnuntai 16. tammikuuta 2022

 

Aluevaalit 2022 - Ennaltaehkäisevät toimet



Ennaltaehkäisevistä toimista olen puhunut jo pitkään. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa ollessani halusin avata keskusteluja ennaltaehkäisevien toimien vaikuttavuudesta ja kuinka niillä voidaan ihan säästää rahaa. Onkin mukava nyt huomata, että vihdoinkin näistä puhutaan ihan valtakunnallisesti ja jopa vaaleissa ne ovat teemana. 


Olenkin huomannut, että minulla on monessa asiassa vähän etukäteisajatuksia, joita ihmetellään silloin, kun minä niistä puhun. Jossakin vaiheessa niitä sitten muutkin ajattelevat. :)

Ennaltaehkäiseviä toimia voidaan toteuttaa ihan joka paikassa. 


Terveyspalveluissa on todella merkittävää ottaa huomioon ennaltaehkäisevät toimet. 

Vanhusten palveluissa ennaltaehkäisevillä toimilla voimme myös ehkäistä mahdolliset osastohoidot ja sairaalajaksot. 

Pelastustoimeen vaikuttavat suuresti nämä jo mainitsemani asiat ja tiedottaminen ja opettaminen eri tilanteissa toimimisessa. 

Vammaispalveluissa ennaltaehkäisevät toimet on hyvä aloittaa jo ihan lapsuudessa ja antaa kaikki mahdollinen tuki niin perheille kuin henkilölle itselleenkin. Tällä tavalla me katsomme tulevaisuuteen ja vältämme ehkä raskaammat tukitoimet. 

Työikäisille on turvattava kunnolliset työterveyspalvelut. Kuntien työterveyspakettien pitäisi olla niin laajat, että sieltä saa hoitoa tarvittaessa eikä niin, että työntekijät jäävät ns. loukkuun, kun julkinen terveydenhuolto katsoo asian koskevan työterveyttä ja työterveys julkista terveydenhuoltoa. 

Lapsiperheiden keskuudessa on tärkeää huomata perheiden tarpeet tarpeeksi ajoissa, koska sillä tavalla vältetään mahdolliset raskaammat toimet. Kun lapsiperheet saavat apua ajoissa niin se näkyy niin lasten kuin nuorten sekä aikuisten hyvinvoinnin lisääntymisenä. 

Ennaltaehkäisevillä toimilla on niin suuri vaikutus, että kun autetaan lapsiperhettä niin se vaikuttaa suoraan myös mielenterveys- ja päihdepalveluihin, sosiaalihuoltoon, oppilas- ja opiskelijahuoltoon, pelastuspalveluihin, työikäisten palveluihin, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon eli voisi sanoa - ihan kaikkiin osa-alueisiin hyvinvointialueella. Ajatelkaa. Niin suuresta asiasta on kysymys, että jokaiselle lapsiperheelle tarjotaan kotipalvelun mahdollisuutta - ja varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on mahdollisuus ja työkaluja huomata perheiden tarpeet. Kouluikäistenkin perheet tarvitsevat kotipalvelua. Vanhemmat uupuvat sielläkin ihan yhtä paljon kuin pienten lasten kanssa. Nyt nämä palvelut ovat kohdennettu kunnissa pääsääntöisesti vain pikkulapsivaiheeseen. 


"Lapsiperheiden kotipalvelu on sosiaalihuoltolain (1301/2014, 19 §) mukaista sosiaalipalvelua. Kotipalvelu on  yhdessä perheen ja yhteistyötahojen kanssa tehtävää vanhemmuuden ja arjessa selviytymisen tukemista ja perheen omien voimavarojen vahvistamista. Tämä tapahtuu opastamalla perhettä lasten ja kodinhoidossa sekä vahvistamalla arjen taitoja. 

Vaikutukset

Lapsiperheiden kotipalvelu toimii parhaimmillaan tehokkaana ehkäisevän lastensuojelun muotona. Lasten ja perheiden kanssa toimivien viranomaisten on tuettava vanhempia ja huoltajia heidän kasvatustehtävässään ja pyrittävä tarjoamaan perheelle tarpeellista apua riittävän varhain. 
Lastensuojelulaki 417/2007, 2 § (Finlex)"

https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/sote-palvelut/sosiaalipalvelut/lapsiperheiden-kotipalvelu

Tämän palvelun pitäisi olla jokaisen saavutettavissa. Tiedän, että tulee resurssit vastaan ja joku ajattelee, että ei ole rahaa. Minä ajattelen, että tämä on niin suuri ennaltaehkäisevä toimi, että siihen kannattaa ehdottomasti satsata vielä enemmän. Kuten jo kirjoitin niin sillä, että perhe saa tukea on suora vaikutus kaikkeen tulevaisuudessa. Se säästää rahaa - oikeasti. Ja ei saa myöskään ohittaa sitä, että on kysymys ihmisistä. Jokainen ihminen on tärkeä ja arvokas. Jokaisella on oikeus saada heille kuuluvia palveluita. Jokaisella ihmisella on oikeus hyvään ja arvokkaaseen elämään. 

Laitanpa tähän vielä Unicefin sivuilta hyvän lyhennyksen Lasten oikeuksista niin voitte halutessanne kertaamassa ne.

https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/sopimus-lyhennettyna/







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti